نوشته شده توسط : جعفر

 

 

عکس ها و تصاویر همه چیز را بهتر و جذاب تر می کنند،به ویژه فضای آنلاین را.آمار نشان می دهد بسیاری از کاربران تماشای تصاویر را بیش از خواندن متون دوست دارند.اما تصاویر چه تاثیری بر اقبال کاربران دارند؟
شاید یکی از دلایل رشد حیرت آور استفاده از اینفوگرافیک ها (گرافیک های اطلاع رسان) همین امر باشد.
 
پژوهش های متعددی که در این خصوص صورت گرفته، این مدعا را تایید می کند.
 
به عنوان مثال در «فیس بوک» تصاویر 53 درصد بیشتر از پست های متنی و لینک ها لایک می گیرد.
 
همچنین رشد سایت های میزبان عکس از جمله پینترست و اینستاگرام از همین قبیل است.
 
خوشبختانه امروزه بیش از هر زمان دیگر می توان در شبکه ها اجتماعی از تصاویر سراغ گرفت.
 
در این نوشتار قصد دارم با اشاره به فوت و فن های استفاده از تصویر در شبکه های اجتماعی، روش های افزایش تعداد هواداران در این شبکه ها را تشریح کنم.
 
1. همه جا باشید
 
در همه جا شور و شادی بپراکنید! اگر شما عکسی را در توییتر به اشتراک می گذارید، چرا همان را در فیس بوک نمایش نمی دهید؟ پینترست را هم فراموش نکنید.
 
این کار از یک سو باعث می شود عکس ها و تصاویر شما بیشتر به اشتراک گذاشته شود (عمر مفید آنها بیشتر شود) و از سوی دیگر دوستان متوجه می شوند که شما در دیگر شبکه های اجتماعی نیز فعالیت دارید.
 
2. سخت نگیرید
 

در رسانه های اجتماعی، پست هایی که بتواند پاسخ عاطفی و هیجانی کاربران را به دنبال داشته باشد، بیش از دیگر پست ها خوانده می شود و به اشتراک گذاشته می شود.

در تهیه این تصاویر نیاز نیست حتماً یک عکاس حرفه ای باشید و یا با تمام ظرافت های عکس گرفتن آشنا باشید.
 
هواداران شما در شبکه های اجتماعی توقع ندارند که عکس هایتان برنده جایزه پولیتزر باشد! مهم این است که شما محتواهای جالب، زیبا و سرگرم کننده را به اشتراک بگذارید.
 
از آن سو برای تهیه عکس های خوب، نیازی به کمک گرفتن از یک متخصص و عکاس کارکشته نیست.
 
بسیاری از عکس هایی که امروزه با گوشی های تلفن همراه گرفته می شود، در حد خود خوب و قابل قبول است.
 
شما همچنین می توانید از فیلترهای رایگان عکس برای جذاب تر کردن عکس هایی که می گیرید، استفاده کنید.
 
اینستاگرام یکی از محبوب ترین چنین برنامه هایی است که در آیفون و گوشی های آندرویدی کاربرد دارد.
 
3. از چاشنی احساسات استفاده کنید
 
در رسانه های اجتماعی، پست هایی که بتواند پاسخ عاطفی و هیجانی کاربران را به دنبال داشته باشد، بیش از دیگر پست ها خوانده می شود و به اشتراک گذاشته می شود.
 
تصاویری هم که شما به اشتراک می گذارید باید واکنش کاربران را برانگیزاند.
 
بر همین اساس برخی تصاویر ممکن است در ابتدا بین چند نفر محدود دست به دست شود ولی پس از چندی، به سرعت بین دیگر کاربران نیز به اشتراک گذاشته می شود.
 
4. تصاویر دیگران را نیز به اشتراک بگذارید
 
هیچ قانونی نیست که بگوید شما فقط باید تصاویر و عکس هایی را که توسط خودتان تهیه شده، به اشتراک بگذارید.
 
یکی از بهترین راه ها برای نشان دادن محبت خود به دنبال کننده (فالور) ها این است که محتواهای جذاب آنها را نیز به اشتراک بگذارید.
 
فقط مراقب باشید که این وسط، حق مولف را نقض نکنید.
 
5. مرتب پست بگذارید
 
چنین چیزی ممکن است یک کار اضافه و عبث به نظر برسد ولی توصیه من این است که بکوشید به طور منظم، تصاویر جدیدی را در رسانه های اجتماعی منتشر کنید.
 
این کار آسان، لذتبخش و سرگرم کننده است و به سرعت هم می توان آن را انجام داد یعنی به وقت زیادی نیاز ندارد.
 
اگر قدری خوش شناس باشید، پس از چندی دیگران مرتب به صفحه شما سر می زنند تا مطلب و تصویر جدیدی را که به تازگی پست کرده اید ببینند و بخوانند.
 
اگر کسی در مورد تصویر شما کامنت گذاشت، به آن بها بدهید و حتی اگر صلاح بود، از کاربر تشکر کنید.
 
پاسخ گویی به هواداران و مشتریان کلید موفقیت به شمار می رود.
 
پست های تصویری بگذارید و از طریق بازخوردی که از بازدیدکنندگان می گیرید، روند کار را بهتر و بهتر کنید. 


:: بازدید از این مطلب : 339
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 24 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

طراحی سایت شرکتی (EDU)

بک لینک سازی اصول خاص خود را دارد و اگر در بک لینک سازی حرفه ای عمل نکنید حتی ممکن است وبسایت شما پنالتی شود و ضربه های محلکی به وبسایتتان وارد کنید. به همین دلیل سعی کنید از وبسایت های با قدرت بالا و امن بک لینک بگیرید تا با مشکل روبرو نشوید.

یکی از بهترین بک لینک سازی ها ایجاد پروفایل در وبسایت های پر قدرت آموزشی با پسوند EDU است. در زیر می توانید لیست برخی از سایت هایی که شما می توانید در آنها اقدام به ایجاد بک لینک های آموزشی کنید را مشاهده می کنید.  در این وبسایت ها پروفایل خود را ایجاد کنید و بک لینک قدرتمند EDU را به سایت هدف خود ارجاع دهید. موفق باشید.

  1. طراحی سایت شرکتی
  2. طراحی سایت شرکتی
  3. طراحی سایت شرکتی
  4. طراحی سایت شرکتی
  5. طراحی سایت شرکتی
  6. طراحی سایت شرکتی
  7. طراحی سایت شرکتی
  8. طراحی سایت شرکتی
  9. طراحی سایت شرکتی
  10. طراحی سایت شرکتی
  11. طراحی سایت شرکتی
  12. طراحی سایت شرکتی
  13. طراحی سایت شرکتی
  14. طراحی سایت شرکتی
  15. طراحی سایت شرکتی
  16. طراحی سایت شرکتی
  17. طراحی سایت شرکتی
  18. طراحی سایت شرکتی
  19. طراحی سایت شرکتی
  20. طراحی سایت شرکتی
  21. طراحی سایت شرکتی
  22. طراحی سایت شرکتی
  23. طراحی سایت شرکتی
  24. طراحی سایت شرکتی
  25. طراحی سایت شرکتی
  26. طراحی سایت شرکتی
  27. طراحی سایت شرکتی
  28. طراحی سایت شرکتی
  29. طراحی سایت شرکتی
  30. طراحی سایت شرکتی
  31. طراحی سایت شرکتی
  32. طراحی سایت شرکتی
  33. طراحی سایت شرکتی
  34. طراحی سایت شرکتی


:: بازدید از این مطلب : 388
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : سه شنبه 24 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

مدیریت برند یک فرآیند بلند مدت برای ارتقای سطح رضایت مشتریان از عملکرد شرکت شماست تا از این طریق در رقابت با دیگر رقبایتان بتوانید سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهید. در جهان امروز مصرف کنندگان به سرعت در حال تغییر رفتار هستند و گاها در کسری از ثانبه برای خرید از شرکتی خاص تصمیم می گیرند. بنابراین مدیریت برند به شما کمک می کند که همواره برند شما در انظار عموم قرار بگیرد و از این طریق یک برداشت مثبت در ذهن مخاطبان  ایجاد شود. از نظر روانی مدیریت برند به اندازه افزایش کیفیت محصولات و خدمات شما در میزان فروش نهایی تاثیر دارد.

شاید این موضوع کمی احمقانه به نظر برسد که تبلیغات تعیین کننده نیاز بشر باشد. اما این حماقت امروز به اوج خود رسیده است و همگان را با خود درگیر می کند. شاید درآینده ای نزدیک مکانیزم های خرید و فروش در بازار ما تغییر کند و نیاز به چنین حجم انبوهی از تبلیغات نیز از بین برود. اما تا اطلاع ثانوی در بر همین پاشنه می چرخد و شما برای بقا در بازار باید برند خود را محافظت و مدیریت کنید.

اهمیت دیدگاه ها

مسئله نظر و دیدگاه مشتریان مهمترین بخش از فرآیند مدیریت برند به حساب می آید. بیش از ۸۹ درصد از مصرف کنندگان نهایی به دیدگاههای درج شده در فضای اینترنت نسبت به محصولی خاص اعتماد می کنند. بر اساس نظر سنجی ها ۸۰ درصد از مصرف کنندگان با دیدن تنها یک دیدگاه منفی از خرید کالایی خاص صرف نظر کرده اند. بنابراین یک دیدگاه بد که فراگیر شده باشد می تواند کل برند شما را بامخاطرات جدی روبرو کند. این یک موضوع سنتی و تاریخی است که امروز به عنوان تبلیغات دهان به دهان در بازاریابی شناخته می شود. اگر یک دیدگاه مثبت در میان مردم درباره کالای شما رواج پیدا کند شما دیگر نیاز به هیچ تبلیغاتی ندارید بلکه همه جامعه در مورد شما درحال تبلیغ هستند و اگر این دیدگاه منفی باشد شما باید سریعا نسبت به اصلاح این دیدگاه واکنش نشان دهید و آن را با درایت تغییر دهید.

 

 

مدیریت برند

تصویر ذهنی همه چیز است

برند بد به معنی تصویر بسیار نا مناسب در ذهن مشتری که فروش شما را کاهش می دهد. همان طور که گفتم متاسفانه کیفیت و ارزش واقعی محصول شما در زیر فشار اطلاعات گمراه کننده مطبوعات، رسانه ها و تبلیغات سرسام آور ممکن است هیچ گاه دیده نشود. اگر زمانی رسانه های نقش شفاف سازی را برای مردم ایفا می کردند امروز به ابزاری برای گمراه سازی و هدایت جامعه به سمت صاحبان سرمایه قدرتمند تبدیل شده است. با این حال اگر هنوز در رقابت تبلیغات برند حضور دارید بهتر است در سال جاری بر روی کانال های متفاوتی از تبلیغات سرمایه گذاری کنید. این موضوع یک امر تخصصی است و در نتیجه یک کارشناس تبلیغات دیجیتال و متخصص سئو می تواند شما را در این مسیر راهنمایی کند.

مسیر های مانند تبلیغات درگوگل، ارتقای سئو سایت برای بیشتر دیده شدن در موتورهای جست و جو، تبلیغات بنری در سایت های معتبر، استفاده از ویدئو مارکتینک و حضور فعال در شبکه های اجتماعی، استفاده از تبلیغات در رسانه های دیجیتال، کانال های تلگرام و … از جمله مواردی است که در یک برنامه منسجم باید با یک استراتژی دقیق زمان بندی شده مورد استفاده شما قرار گیرد تا از این طریق بتوانید یک برند معتبر در حیطه کسب و کارتان ایجاد کنید.

مصرف کنندگان به مصرف کنندگان اعتماد می کنند نه به کسب و کارها

همه چیز در برند سازی از رضایت مشتریان شروع می شود و به همین جا نیز ختم خواهد شد. اگر می خواهید مشتری جدید از شما و محصول و برندتان تصویر مثبت داشته باشد رضایت مشتریان سابق را در نظر بگیرید. وقتی شما یک برند تازه وارد هستید و هنوز در میان عموم مردم شناخته نشده اید باید سعی کنید اولین دیدگاه هایی که در مورد شما شکل می گیرند همگی مثبت و پر انرژی باشند. رتبه بندی های شما در میان مشتریان به مرور زمان شما را یک برند معتبر در ذهن آنها جا می اندازد. همان طور که گفتم مصرف کنندگان بیشتر به مشتریان سابق شما نگاه می کنند و در نتیجه دیدگاه های آنلاین می تواند به شدت در نگاه مشتری تاثیر مثبت یا منفی بر جای بگذارد. بنابراین رضایت مشتری همیشه در اولویت است.

 



:: بازدید از این مطلب : 412
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 16 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

افزایش بازدید وب سایت یکی از مسائل مهم برای هر فرد و یا شرکتی است که وب سایت معتبر دارد ،در این مقاله قصد داریم شما را با نکاتی آشنا کنیم که توجه به آنها باعت افزایش بازدید کاربران از وبسایت شما شده و در نتیجه کاربران وفاداری را برای شما به ارمغان می آورد، با ما همراه باشید.

 

1- بپرسید !
از کاربران خود در مورد مطالب مختلف سوال بپرسید و از آنها نظراتشان را بخواهید . مطمئن باشید که این روش تاثیر گذار خواهد بود و میتواند کاربران را برای بازگشت به وبسایت شما و پرسیدن نظر دیگر دوستانشان درباره آن موضوع ترغیب کند.

2- اشتراک گذاری
همه چیز میتواند به اشتراک گذاشته شود ! مطالب ، نظرات ، ایده ها ، محصولات و . . . اکثر وبسایت های بزرگ برای پیشرفت خود ، از شبکه های اجتماعی استفاده کرده اند و برای آن استراتژی دارند . همچنین ، تاثیر شبکه های اجتماعی بر سئو نیز امری غیر قابل انکار است.

3- ساخت ویدئو
مطالبی که نیاز به توضیحات زیادی دارند و میتوانند کاربران را خسته کنند را در قالب یک ویدئو به همراه آموزش inter active و یا با استفاده از اسلاید ها برای سایت خود آماده کنید.مطمئن باشید که تاثیر گذار است و کاربران را به وبسایت شما باز میگرداند !

4- کتاب الکترونیکی
خیلی از سایت های بزرگ برای خود کتاب های الکترونیکی زیبایی درست میکنند و به رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند . این کتاب ها با سرعت نور در اینترنت منتشر میشوند و نام آن وبسایت را به گوش افرادی که هنوز به آن سر نزده اند ، میرساند.

5- خبرنامه راه اندازی کنید
اگر فکر میکنید که میتوانید وبسایت خود را همچنان پا برجا نگه دارید ، خبرنامه راه اندازی کنید و برای کاربران خود ، مطالب جدیدتان را ارسال کنید تا کاربران به وبسایت شما سر بزنند و در وبگردی های روزانه ، شما را فراموش نکنند.

6– پادکست درست کنید
پادکست ، ابزار خوبی برای کسب بازدید فراوان است . اما نه هر پادکستی ! مطالبی را که به نظرتان میشود در قالب یک فایل متنی ارسال شود ، نیازی نیست حتما به عنوان یک پادکست در بیاید . در انتخاب محتوای پادکست ها دقت کنید و با وسواس آن ها را ویرایش و درست کنید تا کاربران متوجه حرفه ای بودن شما بشوند.

7- نوشتن نظرات بیشتر
نوشتن نظرات بیشتر در سایت ها و وبلاگ های دیگر ، میتواند ۲ چیز برای شما به ارمغان بیاورد : ۱- اولا این که ، به وبسایت شما بک لینک بیشتری داده میشود (مشکلی نیست که nofollow باشند) ۲ - وبلاگ نویس ها و مدیران سایت ها به کاربرانی که نظرات بیشتری میدهند توجه می کنند و به وبسایت آنها مراجعه میکنند.

8- نظرات بهتری بگذارید
در پیروی از مورد بالا، لطفا نظراتی که در وبسایت ها میگذارید کمی بهتر باشند و سعی کنید برای آنها کمی فکر کنید و سپس دکمه ارسال نظر را بزنید ! زیرا مدیران و وبلاگ نویس های بزرگ ، از نظرات کوتاه و بدون محتوا خوششان نمی آید و شاید افزونه های اسپم ، شما را اسپم شناسایی کنند و نظر شما را به پوشه جفنگ بفرستند.

9- تبلیغات
اگر از لحاظ بودجه توانایی تبلیغات به صورت کمپین را دارید ، تبلیغات را در اولویت قرار دهید و در بازه های زمانی مختلف تبلیغات کنید . مثلا در زمان شروع وبسایتتان یک دوره ۳ ماهه ، در ۶ ماه بعد یک دوره ۳ ماهه دیگر ، که این بسته به استراتژی شماست و برای هر وبسایتی از لحاظ بودجه و نیاز به کاربر متفاوت است.

10-ایمیل های فالو آپ بزنید
به ایمیل هایی که به طور خودکار برای کابران در زمان های خاص ارسال میشوند ، ایمیل های فالو آپ گفته میشوند . این ایمیل ها میتوانند کاربران شما را در ارتباط با سایتتان نگاه دارند و هر روز برای آن ها مطالب از پیش تعیین شده ارسال شود.

  1. طراحی سایت فروشگاهی
  2. طراحی سایت تهران
  3. طراحی سایت
  4. طراحی وب سایت
  5. طراحی سایت شرکتی
  6. طراحی سایت فروشگاهی
  7. طراحی سایت تهران
  8. طراحی سایت
  9. طراحی وب سایت
  10. طراحی سایت فروشگاهی
  11. طراحی سایت تهران
  12. طراحی سایت


:: بازدید از این مطلب : 341
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 16 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

با رشد روز افزون استفاده از اینترنت و جامعه مجازی می توان گفت که اینترنت یکی از اعضای خانواده برای کاربران آن شده است . ولی برای بهره مند شدن از فواید این جامعه مجازی نیاز به تولید وب سایت و طراحی وب سایت است .

 

1. محتوا :

هرچند هم که طراحی زیبایی داشته باشید اگر محتوا و اطلاعاتی مناسب نداشته باشید مخاطبین خود را از دست خواهید داد. کاربران به دنبال محتوا هستند. بنابراین برای انتخاب محتوای وب سایت دقت بسیاری به خرج دهید.

2. دامین مناسب :

domain ، آدرس اینترنتی سایت است و همه ی وب سایت ها در ابتدا (حتی قبل از شروع طراحی سایت) باید نام domain منحصر به فردی برای خود داشته باشند . بهتر است برای انتخاب domain از اسمی نزدیک و مربوط به کسب و کار خود استفاده کنید.

 

3. حفظ استاندارد ها :

استاندارد های طراحی و ساخت سایت را مورد توجه قرار دهید و از تکنیک های نا مناسب و غیر متعارف استفاده نکنید. اگرچه عدم رعایت استانداردها ممکن است موجب زیبایی سایت شوند اما نارضایتی برخی از مخاطبین را به همراه خواهد داشت.


4. سرعت بارگذاری صفحات :

تعداد کاربران اینترنت روز به روز در حال افزایش است اما سرعت اتصال افراد به اینترنت با یکدیگر برابر نیست. از این رو سرعت بارگذاری، مهمترین فاکتور در رتبه بندی به حساب می آید. بنابراین داشتن وب سایتی روان و سبک موجب رضایت مشتری و افزایش درآمد خواهد شد.


5. استفاده از رنگ بندی مناسب در طراحی سایت :

رنگ ها نقشی بسیار مهم در طراحی سایت ایفا می کنند . ترکیب رنگ های بسیاری وجود دارد که سایت شما را زیبا میسازند اما ترکیب برخی رنگ ها موجب ترک وب سایت شما توسط کاربران می شوند.


6. صفحه تماس با ما :

طوری اطلاعات خود را وارد کنید که مخاطبین به آسانی بتوانند با شما ارتباط برقرار کنند. این صفحه را به ساده ترین شکل ممکن طراحی کنید تا باعث گمراهی کاربران نشود.


7. صفحه درباره ما :

در این صفحه باید هر اطلاعاتی که مربوط به کسب و کارتان می باشد را قرار دهید. بهتر است از آدرس و نقشه استفاده کنید چراکه جلوه ای حرفه ای به وب سایت شما می بخشند.


8. سئو و بهینه سازی وب سایت :

برای دریافت نتیجه ای بهتر و کسب درآمدی بالاتر باید بهینه سازی سایت (seo) انجام شود . بهینه سازی وب سایت رتبه های بالا در موتور های جستجو را به همراه دارد. با بالا رفتن رتبه تعداد بازدیدکنندگان نیز افزایش یافته و در نهایت ترافیک بالایی خواهید داشت.

 



:: بازدید از این مطلب : 369
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 16 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

طراحی سایت ها برای مشاغل مختلف هر کدام به دلایلی طراحی و ساخته می شوند اما همه این وب سایت ها یک هدف مشترک دارند و آن هم افزایش بازدید کنندگان از سایت می باشد. دست یابی به این هدف به همین راحتی ها نمی باشد زیرا شرکت ها با پی بردن به بازار پررونق اینترنت، باعث سخت تر شدن در این امر شده اند.

 

طراحی وب سایت موفق

تقریبا در هر زمینه و در هر کسب و کاری وب سایت های مختلف ساخته شده است اما زمانی یک وب سایت موفق است که دارای بازخورد و بازدید کننده های زیادی داشته باشد و یکی از روش های دست یابی به این موفقیت افزایش رتبه گوگل می باشد.

طراحي وب سايت شخصی

طراحی وب سایت فروشگاهی و وب سایت های شخصی می بایست با در نظر گرفتن زمینه کاری وب سایت و سلیقه مشتری چیدمانی زیبا ، ساده و با دسترسی آسان طراحی شود.

شما مشتریان شرکت بانی سایت می توانید با توجه به نمونه کارهای متعدد این کمپانی و کارشناسان و گرافیس های این شرکت یک وب سایت زیبا داشته باشید.

ویژگی های یک شرکت طراحی سایت خوب و کارآمد :

  • طراحی سایت می بایست مورد پسند عام بازدیدکنندگان قرار گیرد.
  • در طراحی و چیدمان سایت باید سادگی و کارآمدی را در نظر گرفت.
  • طراحی سایت فروشگاهی، طراحی سایت صنعتی و غیر می بایست متناسب با فعالیت سایت ساخته شود.
  • چیدمان های شلوغ فقط باعث سردرگمی بازدیدکنندگان می شود.
  • در طراحی سایت می بایست حتما از گرافیست ها ی حرفه ای برای فونت و رنگ بندی و قالب سایت استفاده شود.
  • طراحی سایت واکنش گرا باعث هر چه زیبا تر شدن سایت شما می شود.
  • داشتن بالاترین رتبه درموتور جستجوگر

تبلیغات اینترنتی و بازخورد آن

داشتن تبلیغاتی متمرکز و موثر یکی از روش های مهم در بالا رفتن بازدیدکنندگان وب سایت می باشد و برای داشتن وب سایت موفق می بایست حتما بهترین روش های تبلغات اینترنتی را در نظر بگیرید که در این زمینه مشاوران حرفه ای شرکت طراحی سایت بانی سایت می توانند به شما کمک نمایند . بهترین قدم در بازخورد وب سایت شما افزایش رتبه گوگل وب سایت شما است و شما حتما می بایست به دنبال بالا بردن رتبه کوگل خود باشید. با یافتن کلمات کلیدی گوگل و تمرکز بر روی کلمه های کلیدی می توانید به راحتی رتبه خود را در موتورهای جیسجوگر اینترنت افزایش دهید

شرکت بانی سایت در زمینه افزایش رتبه گوگل ( سئو)به صورت حرفه ای اقدام به بستن قرارداد با مشتریان خود کرده و در این زمینه راهنمایی های مفیدی رامی تواند به شما عزیزان انتقال دهد.
به روز رسانی و اهمیت آن در طراحی وب سایت یک وب سایت موفق و کارآمد با بازده بالا می بایست همیشه در حال به روز رسانی باشد و باعث کمتر شدن بازدید کننده خود نشود؛ در زمینه پشتیبانی سایت و به روز رسانی سایت خود مشتری اقدام یه فعالیت می نماید و در صورت نیاز پشتیبانی آن را به کارشناسان پشتیبانی شرکت طراحی وب سایت پارسایا واگذار می نمایید. که این امر تاثیر زیادی در رتبه بندی گوگل دارد.

 

طراح وب موفق

واقعا آیا موفقیت یک طراح وب نیاز به مجموعه ای از خصوصیات و صفات فردی یا کاری دارد ؟ شما به عنوان یک طراح وب سایت از چه صفات و خصوصیاتی برخوردار هستید ؟

 

مهارت برقراری ارتباط موثر

برقراری ارتباط یکی از آن دسته از مهارت هاست که می تواند باعث پیروزی یا شکست شما در هر زمینه ای باشد و این موضوع در طراحی وب بسیار مهم تلقی می شودکه باید یک طراح وب بتواند یک ارتباط قوی با مشتری ، توسعه دهنده ها و دیگر همکاران خود برقرار نماید. این کاملا قابل درک است که گاهی اوقات اتفاقاتی در بین کار یا پروژه ای رخ می دهد که به روند طراحی وب سایت خدشه وارد می کند ، اما طراح وب است که با صبر و حوصله و دانستن دانش ارتباطات می تواند به نحوی عالی ماجرا را به سر منزل برساند.

شما به عنوان یک طراح وب باید با صحبت های هوشمندانه در مورد هر سوال یا جوابی به مشتری و ارائه گزارش های جزئی و کلی به او بتوانید کسب وکار خود را نگه داشته و مشتری را از کار و فعالیتی که به عهده شما گذاشته است ، راضی نگه دارید. بنابر این برقراری ارتباط خوب و موثر می تواند کسب و کار طراحی وب شما را زنده و موفق گرداند.

 

توانای فروش

دنیای طراحی وب از نگاه یک طراح به شکل یک جنگل پر از درخت های همشکل و کوچک و بزرگ است که برای زنده ماندن در بین این جنگل باید ریشه ای قوی را در بین خاک پروراند تا هر نوع باد و طوفانی نتواند به راحتی آن را از بین ببرد. به منظور ایستادن مثل یک سرو در بین طراحان وب ، نیاز به خود ایستادگی و ایجاد مهارت های دانشی و کاری در خود دارید.

طراحان وب معمولا انسان های فروتنی هستند و شبانه روز در حال تلاش و رقابت با دیگر هم صنفان خود می باشند. یک طراح وب می تواند کارش را به صورت دهان به دهان ، بازاریابی شبکه های اجتماعی ، تبلیغات ، همکاری در پروژه های جانبی و یا غیره به مشتریان بشناساند.
با این حال اگر شما ترجیح می دهید که به سادگی روی صندلی گرم و نرم خود بنشینید تا پروژه ای به تورتان بخورد ، شما محکوم به فنا خواهید بود.

برنامه ریزی قبل از طراحی
در حالی که رویکرد بسیاری از طراحان وب در ساخت و ایجاد یک وب سایت با صبر و حوصله قابل انجام است ، اما واقعیت امر اینست که باید قبل از هر طراحی برای تسریع بخشیدن در کار از قبل برنامه ریزی کرده و با توجه به نیاز مشتری بتوان به سرعت پروژه را به اتمام رساند. برنامه ریزی می تواند تحقیق در مورد درخواست های مشتری ، نگاه کردن به مهارت های خود ، تعمق در کار و پروژه های رقبا و غیره باشد.

بهتر است قبل از ورود به هرگونه کاری در ابتدا در ذهن خود یک مرور کلی از نیازهای کارفرمای خود بنمایید و سپس با یک ایده شروع به رسم بخش های مختلف برای ساخت وب سایت بر روی کاغذ کنید. این موضوع باعث صرفه جویی در زمان ، پول و رسیدن به بهترین ایده است.

ارزیابی کاری و دریافت بازخورد
چرخه طراحی یک وب سایت با ارزیابی و تجزیه و تحلیل کار به اتمام می رسد. در آخر کار است که باید به اجرای بازخوردهای موثر از طرف مشتری و حرفه ای ها در این حوزه پرداخت. البته گرفتن بازخورد و تحمل و قبول انتقادات و پیشنهادات خیلی هم کار آسانی نیست ، چون ممکن است یک پروژه به صورت شبانه روزی وقت برده باشد و با انتقادات مشتری صبر و حوصله مان تمام شده و به پرخاشگری برسیم.

مطمئن باشید که اگر انتقادات از طرف همکاران و کارفرمای شما به صورتی موثر و واقعی باشد ، چقدر می تواند در روند طراحی های بعدی شما مفید واقع شوند. با ارزیابی کار و بررسی پروژه به اتمام رسیده توسط مشتری می توان بازخوردهای مثبت یا منفی از او انتظار داشت که بعضی از روی آگاهی و برخی دیگر از روی ناآگاهی از روند طراحی و نداشتن خلاقیت کاری پدید می آید که طراح باید با صبر و حوصله کافی به هردو پیشنهادات مثبت و منفی پاسخ دهد.

یک طراح وب یا طراح گرافیک
این یک تصور غلط است که طراحان گرافیکی می بایست مهارت های طراحی وب را نیز آموخته باشند و یا بالعکس. در حالی که بسیار به ندرت پیش می آید که یک فردی هم طراح گرافیکی باشد و هم طراح وب که بتواند بدون کمک هیچ همکاری به تنهایی پروژه ها را به اتمام برساند. طراحی گرافیکی و طراحی وب دو مقوله جدا از هم هستند و هر کدام از آنها نیاز به مهارت های جداگانه دارند.

 

بله شاید یک طراح وب کمی هم کار با فتوشاپ یا برنامه های گرافیکی دیگر را بداند ، اما مطمئنا خلاقیت و توانایی یک گرافیست ماهر را ندارد. برای موفقیت در هر کاری بهتر است هر کدام از این گروه ها در زمینه کاری خود به کسب مهارت های لازم پرداخته و با تعامل و برقراری ارتباط با یکدیگر به یک پروژه خوب که هر دو گزینه گرافیکی و طراحی وب در آن دیده می شود ، برسند.

همگام شدن با فناوری جدید
جهان وب، مانند بسیاری از مشاغل دیگر ، هر روز دچار تغییر و تحولات بسیاری می شود . یک طراح وب حرفه ای همیشه خود را با این تغییرات همسان کرده و در روز یا هفته های کاری خود زمانی را برای آموختن این تکنیک ها و مهارت های جدید اختصاص می دهد. اگر شما نمی خواهید از گردونه رقابت با همکاران خود دور بمانید ، بهتر است خود را برای آموختن چیزهای جدید آماده کنید.

مهارت های نرم افزاری
اگر ما فاکتورهای موفقیت یک طراح وب را تقسیم کنیم ، مهارت های نرم افزاری یک طراح وب یکی از موارد مهم به شمار می رود. همانطور که قبلا ذکر شد ، شاخه طراحی وب به سرعت به روزرسانی می شود و هر روز یک روش جدید و نو به آن اضافه می شود یا ابداع می گردد. حتی اگر شما بلد نیستید ترفندهای جدید برنامه نویسی کنید ، حداقل باید به عنوان یک طراح موفق بدانید چگونه از این ترفندهایی که دیگران ابداع می کنند استفاده کنید.

جدا از مهارت های اصلی هسته کد نویسی ، مهمتر درک موضوعاتی مانند : مدرن ترین روش های کدنویسی HTML , CSS با کیفیت و سازگار با تمام مرورگرها ، بهینه سازی پایه ای برای موتورهای جستجو حتی فقط درک یکی از این مهارت هایی که گفته شد ، قطعا شرایط را برای یک شغل خوب با مشتریان بهتر برای شما فراهم می کند.

بدست آوردن تجربه
داشتن تجربه کافی ، گاهی اوقات حتی از مدارک تحصیلی و یا داشتن مهارت واجبتر است. به همین ترتیب ، موفقیت یک طراح وب بستگی به داشتن تجربه و کار چندین ساله دارد. در بیشتر مواقع مشتریان و صاحبان پروژه ها برای دادن یک کار به طراح وب از تجربه و نمونه کارهای آن سوال می کنند تا ببیند آن طراحی که برگزیده اند از تجربه ای خوب و نمونه کارهایی برخوردار است یا خیر.

داشتن تجربه گسترده در زمینه کاری شما می تواند کمک کننده ، سرعت دهنده ، راه حل مهارت ها و غیره باشد. توصیه من اینست که اگر در مدرسه یا دانشگاه تحصیل می کنید و می خواهید صبر کنید تا درس تان تمام شده و بعد به جرگه طراحان وب بپیوندید ،بهتر است از هم اکنون شروع به فعالیت کرده و تجربه خود را در طراحی وب بالا ببرید تا در آینده راحتتر و سریعتر به موفقیت برسید.

سازماندهی رایانه ای
یک طراح وب حرفه ای از همان ابتدا وسواس خاصی بر روی فایل های رایانه ای خود دارد. مهم نیست که یک طراح چقدر در حرفه و کار با سیستم عامل رایانه خود مسلط است ، مهم اینجاست که بتوان در کمترین زمان به پوشه ها و فایل های مهم دسترسی پیدا کرد. بنابر این سازماندهی و طبقه بندی کردن تصاویر ، فیلم ها ، فایل های متنی ، گرافیکی ، صوتی و غیره و جایگذرای آنها در پوشه های جداگانه و گذاشتن برچسب و نام بر روی آنها می تواند یک راه حل عالی باشد.

احساس کسب و کار

طراحان وب ، چه بصورت فری لنسر یا به عنوان یک کارمند حقوق بگیر ، باید در هنگام کار بر روی یک پروژه احساس فعالیت واقعی کسب و کار را داشته باشد. طراحی در دنیای واقعی شامل تمام موارد کسب و کار مانند خرید و فروش ، بازاریابی ، کسب درآمد و هزینه ها می شود. یک طراح وب موفق نیز باید اینچنین حسی برای کارهای خود داشته باشد و به حرفه خود مانند یک شغل در دنیای واقعی بنگرد.

اگر احساس می کنید که طراحی وب برای شما فقط به عنوان یک تفریح به حساب می آید نه یک شغل ، پس بهتر است قدمتان را از این حرفه بردارید و راه را برای دیگر افراد باز کنید! ” هیچ چیز مانند یک طراح غیر متعهد و دمدمی مزاج نمی تواند به این حرفه صدمه بزند. ”

کار گروهی
طراحی وب به ندرت توسط یک نفر ایجاد می شود. این که شما در یک استودیوی بزرگ طراحی یا با یک مشتری کوچک کار می کنید ، فرقی ندارد و مهم اینجاست که کار گروهی اجتناب ناپذیر است. در حالی که کار طراح وب نیاز به یک تیم بزرگ و حرفه ای ندارد ، مهم اینست که شما بتوانید اغلب توانایی خود را با دیگران مچ و هماهنگ کنید و یا کاری را به دیگران محول کنید و دیگران را با خود هماهنگ کنید.

یک بازیکن تیمی خوب به معنای درک نقش خود در طرح های بزرگتر و کمک کردن به دیگران است . همانطور هم که در قدیم گفته شده ” عقل دو نفر بهتر از نتیجه گیری یک نفر است ” . یاد بگیرید به طور موثر با دیگران همکاری کنید و کیفیت کاری خود را بهبود ببخشید.

نمونه کارهای به روزشده
ایجاد و حفظ و نگهداری یک مجموعه خوب از نمونه کارها ، موفقیت هر طراحی را تضمین می کند. نمونه کارها بهترین وسیله برای به نمایش گذاشتن توانایی ها و مهارت های شماست و ایجاد یک گالری از نمونه کارهای قدیم تا جدید می تواند به مشتریان نشان دهد که هنوز شما در این حرفه مشغول به کار هستید و می توانند روی شما حساب کنند.

نمایش کارها و پروژه های طراحی شده توسط شما بصورت یک گالری در وب سایت شخصی یا دیگر جاهای اشتراک گذاری عکس می تواند کمک کننده بزرگی برای برقراری ارتباط موثر مشتریان با شما باشد. پس توجه بیشتری به این زمینه نمایید.

نگاهی به طراحی های بزرگ دنیا
اگر می خواهید به یک طراح وب موفق و بزرگ تبدیل شوید ، باید به صورت مداوم و با تمرکز زیاد بر روی مجموعه وب سایت های طراحی شده توسط همکاران خود توجه داشته باشید. می توانید از اینترنت که منبع بسیار خوبی برای ایده گرفتن است استفاده کنید . البته اینترنت یک منبع ارازن و یک مرجع وسیع برای کسب تجربه های تازه است. مشاهده و جمع آوری طرح های بزرگ و الهام بخش است که به شما کمک می نماید که در طراحی وب سایت های در دست خود دید بازتری داشته باشید.

کپی کنید
حالا شما یک مجموعه از نمونه کارهای طراحان وب را جمع آوری کرده اید و در این لحظه است که باید شروع به بررسی و الهام گرفتن از آنها نمایید. شاید کپی کاری کار درستی نباشد ، اما کپی کاری جزئی جداناپذیر از فرآیند یادگیری است و من پیشنهاد نمی کنم که شما کاری را کپی کنید و به خورد مشتری هایتان بدهید. کپی کردن وسیله تمرین و آموختن مهارت های جدید است.

اول یک طرح را انتخاب کنید و همان کاری را که طراح آن انجام داده است تکرار کنید تا با نحوه ساخت و تکنیک های جدید درباره آن آشنا شوید. این کار باعث می شود درکتان از چگونگی پیاده سازی و به کار بردن تکنیک ها برای بخش های مختلف بالا برود.
نتیجه گیری
طراحی وب سایت یک میدان چالش بر انگیز است و موفقیت در این حوزه نیازمند صبر و عزم و اراده در مقابل مشکلات احتمالی در حین کار است. چیزی که شما به منظور موفقیت در طراحی وب سایت نیاز دارید اینست که ” هرگز تسلیم نشوید ” . من می دانم که موفق شدن در هر کاری نیاز به صبر و کوشش دارد ، اما آموختن تکنیک ها و مهارت های جدید و کسب تجربه می تواند این روند را دلنشین تر کرده و با توجه به تعاریف بالا می توان به سرعت به یک طراح وب موفق تبدیل شد .

 



:: بازدید از این مطلب : 328
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 9 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

یک وبلاگ یا وبسایت ، یک حساب ادسنس گوگل و کمی اطلاعات درباره سئو .

بله با همین مقدار اطلاعات و پیش نیازها می توان کار سئو را آغاز کرد و در آینده یک سئو کارحرفه ای شد ولی نه اینکه بتوان در یک لحظه و با این امکانات یک سئوکار حرفه ای شد. سئو یک کار زمان بر است. یعنی هم فراگیری علم و دانش آن بر اساس تجربه و کار است و به نتیجه رسیدن کار سئو یک پروسه طولانی مدت است.

 راه های شروع و انجام سئو بسیار متنوع و گوناگون است اما مهم است که بهترین روش در بهترین زمان انجام پذیرد. می توان این قدم ها و پله ها را به عنوان آغاز کار و مقدمه ایی بر کار سئو تلقی کرد:

به دنبال کلمات کلیدی مرتبط باشید.

با استفاده از نرم افزارهای جستجو کلمه کلیدی٬ یک کلمه و یا دسته ایی از کلمات که به تجارت و برند شما مربوط است را شناسایی کنید و سپس روی کلمه کلیدی مرتبط کار کنید. شناسایی کلمه کلیدی مهم است و به اصطلاح خشت اول کار یک سئو کار حرفه ای بررسی کلمه کلیدی است .اضافه و یا کم کردن حتی یک حرف شما را از آنچه موردنظرتان هست دور می کند. استفاده از کلمه کلیدی مناسب این فرصت را به شما می دهد که دسته های جدید و بخش های تازه در سایت خود بوجود آورید و با استفاده از این دسته ها بتوانید کاربر بیشتری به را سایت خود منتقل کنید. فایده این دسته بندی و بخش کردن اطلاعات سایت این است که کاربران ممکن است به موضوعات شما علاقه مند شوند و لیست اطلاعات شما مورد علاقه آنان باشد.

هم چنین کلمه کلیدی را بطور مرتب پیگیری و دنبال کنید. ببنید که الان در چه رتبه ایی قرار دارید و در صفحه چندم جستجو ظاهر می شوید و همین طور سایت های دیگری که در رتبه های نخست قرار دارند را هم بررسی و تحلیل کنید تا متوجه شوید که چه نوع کلمات کلیدی آن ها را به رتبه های نخست و صفحه اول آورده است. این کار به شما بسیار کمک می کند تا بتوانید به صدر نزدیک شوید.

تشخیص اینکه چه محتوایی مورد نیاز است و چگونه می توان آن را بهبود بخشید.

آنچه مد نظر کاربران و استفاده کنندگان است باید دستور کار شما قرار گیرد. ساخت و ایجاد محتوای شما باید بر اساس نیاز کاربر باشد چون شما سایت خود و اطلاعات خود را جز برای استفاده آنان طراحی و بهینه سازی نمی کنید و البته یادتون هم که نرفته٬ محتوا پادشاهه! با شناخت نیاز ، آنگاه باید محتوا را بسازید. سعی کنید محتوا طوری باشد تا عمق نیاز کاربر را براورده کند و ارزشمند باشد طوری که خواندن و استفاده از مطلب شما برای او سودمند باشد. جستجوی کاربران هم بسیار مهم است یعنی اینکه جستجو چه کلمات و عباراتی را شامل می شود و اطلاعات سایت شما نیاز کاربر را برطرف کند. شاید شما روی یک کلمه خاص تمرکز کرده اید و کاربران با هم معنی آن کلمه جستجوی خود را انجام می دهند. یا اینکه آنان درباره مشکلات جستجو می کنند و شما فقط روی کلمات کلیدی بعد از حل مشکل کار کرده اید. برای مثال جستجو درباره سرما و یخ زدگی است و شما درباره گرم کردن و … محتوا نوشته اید.

هوشیار باشید که روبات های گوگل سایت شما را قبول کنند.

برای اینکه کاربران بتوانند به سایت و بلاگ شما بروند و استفاده کنند ابتدا سایت شما باید در دسترس آنها باشد یعنی بتوانند سایت شما را پیدا کنند. محتوایی که شما می سازید هم باید برای کاربر قابل استفاده باشد و در عین حال روبات ها هم محتوا را قبول کنند. بحث روبات ها و خزنده ها و اسپایدرها و یا اسم های دیگر بسیار مهم است و نباید نادیده گرفته شود. در این جا به بعضی از نکات درباره مقبولیت محتوای شما توسط روبات اشاره می کنیم:

. کاری کنید که آسان در دسترس باشید: مطمئن شوید که هیچ صفحه ایی وجود ندارد که دریافتش از صفحه اصلی شما برای کاربران مشکل باشد.

. سعی کنید که URL شما تا حد امکان کوتاه باشد.

. روبات ها نوشته هایی که قسمتی از یک تصویر هستند را ایندکس نمی کنند: سعی کنید نوشته ها خارج از تصویر باشند و همین طور در منبع HTML بصورت نوشته باشد.

. هوشیار باشید که صفحات شما گاهی مورد خزش قرار گیرد: اگر این طور نباشد به این مفهوم است که گوگل در ایندکس محتوا شما دچار مشکل شده است.

تمرکز شما روی دریافت لینک باشد تا لایک گرفتن

واضح است که سیگنال های شبکه های اجتماعی بسیار سودمند است اما از تاثیر لینک ها هم غافل نشوید. برای بدست آوردن بک لینک٬ محتوای شما باید ارزش لینک دادن را داشته باشد و غنی و جذب کننده و ناب باشد. در ضمن بهتر است بدانید یک دامین خوب٬ در خاطره ها می ماند و به راحتی نوشته می شود. اگر دامنه شما بدترکیب و بی اسلوب است آن را تغییر دهید. شاید برای بدست آوردن دامنه مناسب و مربوط به فعالیت و کلمه کلیدی مجبور شوید که هزینه کنید اما ارزش این هزینه کردن را دارد. اعتبار و مقبولیت خود را در طول زمان با بازاریابی صحیح بدست آورید . سعی کنید در فعالیت و تجارت خود به عنوان یک حرفه ایی شناخته شوید. حضور در کنفرانس ها و همایش ها که مربوط به تجارت شماست بسیار اثربخش است. اگر بتوانید خود را صاحب سبک و دارای یک فن بخصوص در فعالیت خود نشان دهید همه خواستار همکاری و ارتباط با شما خواهند شد. اگر تازه شروع کرده اید و توانایی حضور در همایش های تخصصی را ندارید از محله و منطقه خود شروع کنید و نشان دهید که در آن موضوع توانایی دارید. با این روش با دوستان و آشنایان فعال در کار و فعالیت خود آشنا می شوید و می توانید با هم همکاری کنید و به یکدیگر مشورت دهید .

 

  1. طراحی سایت شرکتی
  2. طراحی سایت فروشگاهی
  3. طراحی سایت تهران
  4. طراحی سایت
  5. طراحی سایت تهران

طراحی سایت



:: بازدید از این مطلب : 692
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 9 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

اگر شما صاحب یک کسب و کار کوچک و نوپا هستید , تا الان متوجه شده اید که برای بودن در عرصه رقابت تجاریتان , داشتن یک وب سایت امری ضروری می باشد .

 

صاحبان کسب و کارهای قدیمی هم تا حدی متوجه شده اند که برای بقا و ارتباط با مشتریانشان به شیوه های سنتی دیگر موفق نخواهند بود , زیرا مشتریان دیگر نیازهای خود را در عرصه وب و اینترنت جستجو می نمایند .

اما چند سوال :

آیا داشتن یک وب سایت به معنی موفقیت در تجارتمان است ؟

آیا با داشتن یک وب سایت می توان خیالمان راحت باشد که مشتریانمان به ما وفادار خواهند بود ؟

آیا با داشتن یک وب سایت باید به داشتن مخاطبان همیشگی افتخار کنیم ؟

جواب این سوال ها را خودتان هم می دانید , که همگی منفی می باشند . گاهی اوقات همین وب سایت بلای وجود تجارتمان خواهد شد . گاهی همین وب سایت ها رشته ارتباطی شما با مشتریانتان را برای همیشه پاره خواهند کرد .

وب سایت را برای خودتان طراحی نکنید

مشتریانتان وقتی وارد وب سایت شما می شوند به دنبال شخص شما نمی گردند , به دنبال سلایق شخصی شما نمی گردند , به دنبال دغدغه های زندگی شما نیستند . آنها نیازهایشان را جستجو می نمایند . در وب سایتتان سعی کنید نیازهای مشتریانتان را پاسخ دهید . از دردهای آنها بگویید و راه حل های مناسب در اختیارشان بگذارید .

من زمانی در جستجوی یک قطعه موسیقی وارد یک وب سایت شدم صاحب آن وب سایت در صفحه اول وب سایت که مهمترین صفحه می باشد فقط در مورد مشکلات خودش پیرامون گرفتن جواز پخش , گرانی استودیوها , بداخلاقی تهیه کنندگان و ... صحبت کرده بود .

نمی دانم , آقای گوگل این وب سایت را به اشتباه به من معرفی کرده بود و یا صاحب آن وب سایت به اشتباه درون وب سایتش به جای رفع نیاز مخاطبانش به دنبال درد و دل کردن با من بود . در هر صورت من فقط به دنبال یک لینک برای دانلود آن قطعه موسیقی بودم اما با یک تجربه نسبتا بد از آن سایت خارج شدم . نتیجه را خودتان می توانید حدس بزنید .

منحصر به فرد باشید

زمانی که محتوای وب سایت شما و یا حتی گرافیک آن و یا حتی نمونه کارهای شما در صفحه Portfolio با دیگر رقبایتان شبیه باشد , از مشتری چه انتظاری دارید ؟

ما انسان ها برای رفع نیازهایمان همیشه در حال مقایسه و به دنبال انتخاب بهترین ها هستیم . خانمی را تصور کنید که به دنبال یک آتلیه عکاسی برای شب عروسیش وارد گوگل می شود و کلمه آتلیه عکاسی را جستجو می نماید . 5 نتیجه اول را باز می کند , که اتفاقا سایت شما هم جز آن 5 سایت اول می باشد . اما همه 5 وب سایت را شبیه به هم پیدا می کند , حتی نمونه کارها هم یکی می باشد . خوب احتمال انتخاب شما به عنوان فیلم بردار و عکاس شب عروسی آن خانم فقط 20 درصد است . اما با کمی تفاوت و خلاقیت به راحتی می توانید این 20 درصد را افزایش دهید .

همیشه برای مشتریانتان یک پیشنهاد داشته باشید

من این را انصاف نمی دانم که فردی وارد وب سایت من شود و زمان زیادی را سپری کند و صفحه های مختلفی را ببیند و بر روی لینک های مختلف کلیک نماید اما دست خالی از وب سایت من خارج شود.

حداقل یک پیشنهاد ارسال خبر , که می توانم برای او داشته باشم . در یک طراحی سایت حرفه ای کاربر هیچ گاه نباید آن وب سایت را دست خالی ترک نماید .

عضویت در یک خبرنامه خوب , عضویت در کانال تلگرام , عضویت در پیج اینستاگرام , یک خدمت رسانی رایگان و یا قول یک تخفیف برای یک کالا می تواند هدیه شما به مشتری باشد . به شما قول می دهم اگر من وارد وب سایتتان شوم و برای من یک پیشنهاد خوب داشته باشید , دوباره به شما سر خواهم زد .

 

یکی از روش هایی که میتوانید کسب و کار خود را به عموم مردم و جهانیان معرفی کنید، وب سایت شماست. چرا که امروزه همگان برای انجام هرکاری ابتدا سراغ اینترنت رفته و نیاز خود را در شبکه های اجتماعی یا وب سایت ها جستجو می کنند.

 

 

اگر هدف وب سایت شما افزایش فروش و توسعه کارتان است، باید به سه نکته توجه داشته باشید:

 

۱ثبت نام و اطلاعات مخاطبان یا مشتریان احتمالی

پس از اینکه سایت خود را طراحی و راه اندازی کردید اولین قدمی که برمیدارید ثبت اطلاعات مخاطبان یا مشتریان سایت جهت ارتباط بیشتر باشد.

برای انجام این کار میتوانید یک محصول یا اطلاعات با ارزش برای بازدید کنندگان تهیه کنید. مثلاً گزارشی رایگان در زمینه کسب و کار شما. سپس فرمی را در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهید و آنها را به گونه ای ترغیب کنید که این فرم را که شامل مشخصات اولیه هر فرد هست را پر کنند. که البته فقط با داشتن محتوای خوب میتوانید به این منظور دست یابید. به این صورت شما لیستی از مخاطبان یا مشتریان احتمالی خود را دارید که میتوانید از طریق ایمیل با آنها ارتباط برقرار کنید.

بعد از انجام این چند ایمیل که محتوای مفید و مورد نیاز مخاطبتان باشد را برای او ارسال کنید. ولی فراموش نکنید که در ارسال ایمیل زیاده روی نکنید. چرا که ممکن است ایمیل های شما تبدیل به هرزنامه برای مخاطب شود.

۲فروش محصولات و خدمات

برای اینکه مخاطب تبدیل به مشتری شود باید صفحه مربوط به محصول شما از لحاظ تبلیغاتی بسیار قدرتمند باشد تا مخاطب را جذب خود کند. باید وب سایت خود را مانند خانه ی خود بدانید. همانطوری که خانه ی خود را با مبلمان و تابلوها، زیبا و دلنشین میکنید باید وب سایت خود را هم به همان اندازه از تبلیغات و محصولاتی که برای مخاطبان جذاب باشد بیارایید. حداقل یک یا چند عکس از محصول خود را در سایت قرار دهید. راجع به محصولات و خدمات خود کاملا توضیح دهید و اطلاعات کامل در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهید تا مجبور نشوند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت های دیگری مراجعه کنند.

در ضمن به خاطر داشته باشید که حتما پرداخت وجه اینترنتی را هم در امکانات وب سایت قرار دهید.

 

۳با وب سایت کسب و کارتان را به رسانه ها معرفی کنید.

در سایت خود صفحه ای را به رسانه ها اختصاص دهید. در آن صفحه اطلاعات مختصری از خودتان، کسب و کارتان، عکس محصولات با کیفیت چاپ و … را قرار دهید و کار را برای رسانه هایی مانند نشریات، روزنامه ها و … آسان کنید تا شاید خبری در مورد شما چاپ کنند. همچنین می توانید آمادگی خود را برای مصاحبه با نشریات اعلام کنید و فرمی قرار دهید تا افراد علاقه مند به مصاحبه با شما آنرا پر کنند.

 

 



:: بازدید از این مطلب : 399
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 9 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

برای موفقیت در هر پروژه ای، داشتن آماری دقیق و کلی از وضعیت آن پروژه امری ضروری است. وبسایت ها نیز از این قائده مستثنی نیستند. موفقیت یک وبسایت به عوامل بسیار زیادی وابستگی دارد که یکی از آنها داشتن آمار و اطلاعات دقیق از رفتار بازدیدکنندگان سایت است.

 

bounce rate نرخ دفع بازدید کننده چیست؟

bounce rate نرخ دفع بازدید کننده از سایت است.هر چقدر کاربران بیشتر از سایت شما فراری باشند این مقدار که به صورت درصدی است افزایش می باید(بدتر می شود).

 

هنوز هم بسیار از وبمسترها از روی کم تجربگی، به رتبه الکسا توجهی بسیاری دارند و بانس ریت سایت را در نظر نمی گیرند. سایت های زیادی هستندکه با استفاده از سیستم های بهبود رتبه الکسا و پاپ آپ رتبه الکسای سایتشان را بسیار پایین آورده اند اما در مقابل بانس ریت بسیار بالایی دارند. مطمئنا این سایت هیچ ارزشی ندارد چرا که در بخش بهبود رتبه الکسا به وسیله بازدیدهای مصنوعی گفتیم که گوگل بزودی اینگونه سایتها را تحریم و از نتایج جستجو خارج می کند.

اما عدد مناسب bounce rate چه عددی است؟

نمی توان برای همه سایت ها یک نسخه پیچید! اما شک نکنید bounce rate بالای ۶۰ درصد اصلا عدد خوبی نیست.

قتی بالای ۶۰ میرود (۷۰ و ۸۰) ۹۹ درصد مربوط به سایتهایی است که از ابزار شوم پاپ اپ استفاده کرده اند که جز ضرر برایشان چیزی ندارد.

عدد ایده آل bounce rate بین ۰ تا ۲۰ درصد است.(صفر وجود ندارد.از ۱۰ درصد شروع می شود).

عدد طبیعی و مناسب و قابل افتخار برای یک سایت ۳۰ تا ۴۰ درصد است.

عددی که قابل تحمل است ۵۰ درصد است و ۶۰ درصد عددی است که باید به خود آیید که یک جای کارتان ایراد دارد.

درباره بالای ۶۰ درصد هم اصلا صحبت نکنید!

سایت های آموزشی، که مطالب مفید و منحصر به فرد و جذاب دارند، ۳۰ و ۴۰ درصد، بسیار مناسب است.این سایت ها می توانند به کمتر از عدد ۳۰ درصد هم برسند!

سایت هایی که کاربر کار زیادی در انجا ندارد، مثل قیمت ارز، خرید شارژ، بین ۴۰ تا ۵۰ درصد عدد بسیار مناسبی است.

سایت هایی که جستجو محور هستند، مثل سایت های نیازمندی (املاک، خودرو، عمومی،صنعت، ساختمان،ارتباطات و …) ، بین ۳۰ تا ۴۵ درصد عدد مناسبی است.

سایت های شرکتی و خدماتی که کاربر صرفا در آن چند محصول و تلفن تماس می بیند، ۵۰ درصد عدد مناسبی است.

 

آیا عدد مناسب bounce rate استثنا هم دارد؟

بله! اعداد یاد شده با فرض این است که هیچ بازدید مصنوعی و پاپ آپی در کار نباشد.

همچنین پایین بودن رتبه سایت شما در صفحه اول گوگل (پایین صفحه اول گوگل)، می تواند منجر به افزایش bounce rate شود که در این صورت چاره ای نیست و اشکالی ندارد و اعداد یاد شده در این حالت افزایش می باید و جای نگرانی نیست.زیرا وقتی کاربر به سایت شما می رسد، دیگر خسته شده است و قبل از آن سایت های مشابه دیگر را دیده است.لذا سایت های جدید را نگاهی می اندازد و زودتر خارج می شود(حوصله گشت و گذار کاربر کمتر شده است).

 

اهمیت دانستن میزان Bounce Rate

حال که شما با بانس ریت آشنا شدید و نحوه محاسبه آن را در این مقاله یاد گرفته اید، باید ببینیم که دانستن این اطلاعات چه فایده ای دارد؟ به طور کلی فواید دانستن این اطلاعات را می توان در پنج مورد زیر عنوان کرد:

1- بهبود محتوای صفحه ای که دارای میزان Bounce Rate بالایی است.

2- آیا وبسایت شما به طراحی جدیدی نیاز دارد یا خیر؟

3- کدام صفحات کاربران را در وبسایت شما نگه می دارند؟ (سعی کنید صفحات مشابه آن سایت ایجاد کنید)

4- کدام روش تبلیغاتی (اگر ورودی شما از تبلیغات است) کاربرانی بی حوصله به وبسایت شما میفرستد؟ از آن صفحات استفاده نکنید.

5- کدام یک از کلمات کلیدی رتبه دارتان برای شما ترافیک نمی فرستند؟ (سعی کنید این کلمات را ویرایش کنید یا جایگزینی مناسب برایشان پیدا کنید).

 

پس، دانستن میزان Bounce Rate تا حد زیادی به شما در بهبود وضعیت سایت تان کمک خواهد کرد. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که صرفاً برای کاهش میزان Bounce Rate تغییرات زیادی را در سایت خود اعمال نکنید. اگر می خواهید در سایت خود تغییرات ایجاد کنید، اولیت شما باید میزان لذت بردن کاربران باشد. در غیر این صورت بانس ریت سایت شما تغییری نخواهد کرد.

چه کار کنیم که bounce rate کاهش یابد؟

راه کار های زیر به شدت در افزایش bounce rate موثر است.

۱جستجوی خوب و خوش دست با نمایش صحیح نتایج در سایت

۲-وجود پست های مرتبط در مطالب

۳-وجود لینک های داخلی مناسب.

۴-UI قوی.

۵- UX قوی

۷وجود قوانین سخت گیرانه برای سایت های وب ۲

۸محتوا و خدمات عالی!

 

Bounce Rate چگونه توسط موتورهای جستجو تشخیص داده می شود؟

این تصور وجود دارد که وقتی کاربر روی کلید back مرورگر کلیک می کند نشان از این است که کاربر از آن صفحه خوشش نیامده و بر می گردد و bounce rate بالا می رود.من این دیدگاه رو به دلایل زیر رد می کنم:

۱لزوما کلید بک به معنی دفع کاربر نیست.من خودم خیلی اوقات وقتی مطلبی رو مطالعه می کنم، بعد از اون از کلید بک مرورگر استفاده می کنم. و خیلی موارد در صفحه قبلی ، چیزی بود که قصد داشتم برگردم و اون رو ببینم.

۲گوگل در تشخیص کلید بک مرورگر ها ناتوانه.گوگل چطور می تونه بفهمه روی فایر فاکس یا مرورگر مزخرف IE، یا هر مرورگر دیگه ای، کلید بک، کلیک شده؟تنها می تونه از مرورگر کروم که برای خودش هست این رو رصد کنه که تاثیر دادنش هم به دلیل شماره یک منطقی نیست.و اینکه خیلی ها از کروم استفاده نمی کنند.اگر گوگل میزان کلیک بک کروم رو نقطه منفی حساب کنه، بخشی از اطلاعات رو در الگوریتم خودش به حساب آورده (کاربرانی که از کروم استفاده می کنند) و بخشی رو به حساب نیاورده (کاربرانی که از کروم استفاده نمی کنند).پس در این صورت الگوریتم غلطی از آب در میاد و گوگل هم این گونه محاسبه نمی کنه!

۳-هیچ کس توان تشخیص اینکه کاربر چه مدت در سایتی باقی مونده رو نداره.گوگل چطور می تونه تشخیص بده که روی ضربدر (خروج) تب یا مرورگری کلیک شده و چطور می تونه بفهمه چه زمانی سایتی باز شده که بخواد بفهمه کاربر چه مدت داخل اون سایت بوده.تنها اگر کد های google analytics یا هر آمارگیر دیگه ای روی سایت شما وجود داشته باشه، فقط و فقط برای سایت خودتون این موضوع قابل تشخیص است.

اما سایت الکسا تا حد زیادی bounce rate رو درست تشخیص میده.استفاده از DNS سرور ها و لایه های عمیق تر شبکه در سطح اینترنت، برای تشخیص اینکه چه مقدار درخواست (آموزش درخواست و پاسخ در وب رو مطالعه کنید) در چه بازه زمانی به سایت اومده و سایت قبلی قبل از درخواست چه سایتی بوده، می تونه عواملی باشه که الکسا یا موتورهای جستجو بتونن از این روش ها، به اطلاعات نسبی درباره bounce rate یک سایت دست پیدا کنند.

 

اهمیت به کاربر، امروزه یکی از اصل های اساسی سئوست. میزان بازدید، ارتباطی به سئو ندارد. ولی نگه داشتن کاربر در سایت، کاملا به سئو مرتبط است. گوگل اکنون این گونه شعار می دهد: برای کاربر مفید باش و کاربر را راضی نگه دار! من هم با تو دوست خواهم شد! پس قبل از هر چیز، سعی در پایین نگه داشتن bounce rate سایتتان داشته باشید.

  1. طراحی سایت تهران
  2. طراحی سایت
  3. طراحی وب سایت
  4. طراحی سایت فروشگاهی
  5. طراحی سایت تهران
  6. طراحی سایت

طراحی وب سایت



:: بازدید از این مطلب : 450
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 9 تير 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جعفر

 

 

اصول کلی راه اندازی هر وب سایت از دو فرآیند طراحی وب سایت، پشتیبانی و مدیریت وب سایت تشکیل شده است. پس از اینکه مراحل طراحی وب سایت به پایان رسید باید بتوانید وب سایت خود را به خوبی مدیریت کنید.

 

تصور بسیاری از افراد این است که مدیریت وب سایت فقط قرار دادن اطلاعات داخل وب سایت و به روز رسانی مطالب می باشد. درحالیکه مدیریت وب سایت باید همه امور وب سایت را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و برای انجام این امور از همکاری افراد متخصص و باتجربه بهره گیرد. از جمله مهمترین وظایف مدیریت وب سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

- تدوین آیین نامه، اساس نامه و چشم انداز وب سایت

- برقراری امنیت وب سایت

- کشف اشکالات وب سایت

- ساماندهی کاربران و اعضای وب سایت

- پاسخ گویی به کاربران

مدیریت وب سایت را میتوان در چند بخش تجزیه و تحلیل کرد:

- راهبردی

منظور از مدیریت راهبردی وب سایت تنظیم برنامه و سیاست ها و چشم اندازها و اهداف وب سایت می باشد.

- فنی

مدیریت فنی وب سایت مربوط به مسائل فنی وب سایت از جمله ساختار وب سایت و زبان برنامه نویسی وب سایت می باشد.

- محتوایی

باید ببینیم وب سایت ما خدمات محور است یا محتوا محور. وب سایت های خدمات محور کار اصلی آن ارائه خدمات می باشد. وب سایت های محتوا محور با هدف ارائه محتوا ویژه به کارکنان راه اندازی شده اند.

- گرافیک

همانقدر که محتوای سایت از اهمیت بالایی برخوردار است، گرافیک و زیبایی سایت هم یکی از نکات مهم و ضروری است. مدیریت گرافیک وب سایت باید هم روی طراحی قالب و هم روی مسائل مربوط به گرافیک وب سایت اشراف کامل داشته باشد.

- امنیت

مهمترین و اساسی ترین بخش در مدیریت وب سایت، مدیریت امنیت آن است. زمانی که شما سایتی را راه اندازی میکنید باید آماده ی حمله ی هکرها باشید. ازجمله موارد دیگه ای که میتواند امنیت سایت را مختل کند فاش شدن نام کاربری و از بین رفتن محتوا وب سایت است.

 

با وجود تمام نکاتی که ذکر شد، بازهم مواردی هست که باید هنگام راه اندازی وب سایت و مدیریت سایت به آن توجه کرد که البته در مقالات گذشته و همچنین مقالات آینده بیشتر راجع به این موضوع صحبت میکنیم.

 عواملی که باید هنگام مدیریت سایت از آن اجتناب کرد

 

معمولاً اکثر مدیران وب سایت ها به هنگام راه اندازی سایت خود بیشتر به آنچه که باید در سایت قرار دهند و چگونه انجام دهند می پردازند. به ندرت پیش می آید که به این فکر کنند که چه کارهایی را نباید انجام دهند.

 

در مقالات بسیاری راجع به مسائل مربوط به مدیریت صحیح وب سایت و نکاتی که باید هنگام راه اندازی و طراحی آن را در نظر بگیرید و در سایت خود قرار دهید صحبت کردیم. اکنون میخواهیم به عواملی که یک مدیر هنگام مدیریت سایت باید از آن اجتناب کند بپردازیم:


1- گذاشتن عکس در صفحه ی اصلی

در گذشته بسیاری بر این باور بودند که وجود عکس خود در صفحه اصلی یک نوع خوشامدگویی به بازدیدکنندگان بشمار می آید ولی امروزه کارشناسان بر این عقیده هستند که این عکس دلیل حضور بازدیدکنندگان را در سایت شما کم رنگ می کند. انگار که شما با گذاشتن این عکس میخواهید به مخاطبان خود بگویید:”من چقدر در عکس، عالی هستم“. فراموش نکنید، وب سایت شما باید تماماً درباره ی بازدیدکننگان باشد و نه در مورد شما.


2- زیاده رو ی در پخش قطعات دیداری و شنیداری

تجربه من به عنوان یک بازدیدکننده از سایت های مختلف این بود که تصاویر متحرک گیج کننده در صفحه ی اصلی و موسیقی های پرزرق برق و پر سر و صدا

باعث می شد که هرچه سریعتر از اون سایت بیرون بیایم یا سعی در بستن تصاویر و موسیقی داشتم. داشتن یک سایت با فن آوری قوی برای بسیاری از وب سایت ها ضروری است، اما برای حضور تکنولوژی باید دلیلی مهم تر از تحت تاثیر قراردادن مردم، وجود داشته باشد. این مورد شامل هر قطعه ی دیدنی و شنیدنی می شود.


3- اطلاعاتی که ممکن است به حریم شخصی افراد و مسایل امنیتی لطمه وارد کند

البته این مساُله تا حد زیادی به ماهیت وب سایت، شغل و کنارآمدن شما با قضایا بستگی دارد. در هر صورت ضروری است، که مطالب وب سایت خود را خوب بررسی کنید، تا اطلاعاتی که به مسایل شخصی و مسایل امنیتی لطمه وارد می کند و همچنین مورد علاقه ی هکرها است در آن موجود نباشد. در ابتدایی ترین مراحل، باید از گذاشتن عکس ها، آدرس های ایمیل و جزییات شخصی کارکنان در وب سایت خودداری کنید.


4- گذاشتن اطلاعاتی در وب سایت که به سود رقبای شما باشد

مسئولین بخش برنامه ریزی اطلاعات یک وب سایت، باید مانند دزدها فکر کنند. به این ترتیب، احتمال این که این افراد، برنامه های اطلاعاتی را طراحی کنند که مورد علاقه ی رقیبان سایت باشد، از یبن می رود. برخی بخش های اطلاعاتی در نوع خود بی ضرر هستند، اما در ترکیب با یکدیگر، می توانند مطالب زیادی را درباره ی فعالیت های شغلی، شرکای استراتژیک، مشتری ها و ساختار درونی سازمان شما آشکار سازند. در این جا هم حضور یک کارشناس بسیار سودمند است.

 


5- سخنان نامفهوم و کلمات فنی پیچیده

شما وب سایتی را آماده کرده اید تا به مخاطبان و مشتریان خود محصولات یا خدماتی را عرضه کنید. یکی از راه هایی که باعث افزایش تعداد مخاطبان و مشتریان وب سایت می شود سادگی کلام است. وقتی در سایت خود از زبانی فنی یا اصطلاحاتی نامفهوم استفاده می کنید به طوری که اکثر مردم از درک آنها عاجزند در حقیقت به کار بیهوده ای دست زده اید. در واقع استفاده از کلمات پیچیده یا زیاده گویی در اینترنت امری عادی است. اما این مسأله با صداقت‏، کیفیت محصولات و درستکاری فعالیت های شما مغایرت دارد.

 

6- مطالبی که شغل شما را بهتر از آنچه که هست نشان می دهند

بهتر آن است که برای معرفی محصولات یا خدمات خود فقط واقعیت را بیان کنید و از تعاریف بیش از حد یا انتشار دائم اظهار نظرهای مشتریان، بیشتر به جای اینکه راجع به کسب و کار خود اطلاع رسانی کنید، مشتریان یا مخاطبان را فراری میدهید. تبلیغات در وب سایت یک امر بسیار مهم و اجتناب ناپذیر است ولی بهتر می شود اگر کنار تبلیغات به جا و به اندازه وب سایت خود را طوری طراحی کنید که امکان مکالمه دو طرفه بین خود و بازدید کنندگان وجود داشته باشد.

 

7- مکان های گفتگوی بدون نظارت

اگر قصد دارید یک محیط گفتگو ایجاد کنید، از یک ناظر برای پذیرفتن موارد احتمالی استفاده کنید به این ترتیب از هرز نامه ها، درخواست های خلاف عرف، نقض حریم امنیتی و سایر درد سرها دوری می کنید.

 

9- لینک های به درد نخور و مطالب قدیمی

هیچ چیز به اندازه اطلاعات نامربوط و قدیمی بازدیدکنندگان سایت را گمراه نمی کند. همین اتفاق در مورد لینک هایی صادق است که افراد را به صفحات غلط هدایت می کند. به طور منظم سایت خود را بررسی کرده و لینک های تغییر یافته و از رده خارج را شناسایی کنید.

 



:: بازدید از این مطلب : 326
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : دو شنبه 9 تير 1399 | نظرات ()